EGA Hendikep Rendszer

Bevezetés

Az EGA Hendikep Rendszer célja a különböző játéktudású golfozók egyenlő esélyű küzdelmének megteremtése az adott pálya relatív nehézségéhez igazodó Játék Hendikep (Playing Handicap) létrehozásával, valamint egységes és igazságos rendszer kialakítása egész Európában. Az EGA Hendikep rendszert először 2000ben adták ki, azóta számos változáson ment keresztül, többek között bevezetésre került a Versenyenkénti Stableford Eredménymódosítás (CSA), valamint lehetővé vált a hendikepmódosítás 9 lyukon is. Jelenleg 20 ország alkalmazza Európa szerte, Magyarországon 2002. január 1jétől került bevezetésre.

Course és Slope Rating

A Magyar Golf Szövetségnek az Egyesült Államok Golfszövetsége (USGA) által kiadott és az EGA által is hivatalosan alkalmazott Course és Slope Rating rendszer szerint kell minősíteni a pályákat. Ez azt jelenti, hogy minden egyes pályaszakasz hosszát az elütőhelyen kijelölt nulla ponttól a feltételezett „landing zóná”ig, majd így tovább a green közepéig, a távolságokat a kívánt ütésirányban mérve kell minősíteni, majd elemezni a pálya adottságait a fent említett helyeken, úgymint emelkedés, lejtés, dogleg, uralkodó szélirány és tengerszint feletti magasság. Ezután értékelni kell az akadályok (bunkerek, vízakadályok, fák, green stb.) nehézségi fokát és elhelyezkedését egy Scratch Golfozó szempontjából s végül ezen adatok felhasználásával kaphatjuk meg a course ratinget, amely jelzi a pálya nehézségi fokát normál időjárási viszonyok mellett, és egy tizedes pontosságú ütés értékként jelenik meg.

A Slope Rating kiszámításához ugyanezt a felmérést kell elvégezni, csak egy Bogey játékos szempontjából. A Slope Ratinget a Course Rating és a Bogey Rating érték különbségéből számoljuk, egy átlagos nehézségű pályán 113 ez az érték.

Par

Adott szakaszon egy Scratch Golfozótól elvárható eredmény. A Par értékeknek meg kell felelniük a következő távolságoknak MÉTERBEN:

Par NŐK FÉRFIAK
3 200 225
4 180 390 200 450
5 360 + 400 +
Exact hendikep és Playing hendikep
Az Exact hendikep egy tizedes pontosságú, maximum 36.0 érték, melyből nehézségének megfelelően számítják ki a Playing Hendikepet a következőképpen: a pálya
Playing Hendikep = Exact Hendikep x (Slope Rating/113) + (Course Rating Par)
A Playing Hendikep pályánként változó lehet, de mindig egy egész szám. A nettó

eredményeket illetve a Stableford pontokat mindig a Playing Hendikep alapján számítják.

Versenyen nevezéskor az aktuális Exact hendikepet kell megadni. A leadott és a Playing Hendikep helyességét a játékosnak score kártyán ellenőriznie kell, helyességéért a játékos felelős. A score kártya aktuálisnál magasabb Playing hendikeppel történő leadásáért versenyen kizárás jár!

A golfkluboknak a játékosok ösztönzéseképp lehetőségük van a 36.0 EGA Exact Hendikep feletti hendikepeket is nyilvántartani, ez az ún. Klubhendikep, melynek maximuma általában 54. A Klubhendikep mindig egy egész szám és ezzel kizárólag az Anyaklub

versenyein lehet elindulni. A módosítása úgy történik, hogy a 36 Stableford pontszám feletti pontonként mindig eggyel csökken az értéke.

Hogyan számítják a Stableford pontokat?

A játékos Playing Hendikepjének megfelelő számú ütéselőnyt kap az egyes pályaszakaszok Stroke Indexe alapján. A Stroke Index a szakaszok nehézség szerinti 118ig történő számozása. Az 1es Stroke Indexű a legnehezebb, a 18as a legkönnyebb szakaszt jelzi.

Az egyes szakaszokon kapott ütéselőny példaképp az alábbi módon jön ki:

Playing Hendikep példa Összes ütéselőny Ütéselőny mely Stroke Indexű szakaszokon
36 36 1.18. 2 ütés
25 25 1.7. 8.18. 2 ütés 1 ütés
18 18 1.18. 1 ütés
12 12 1.12. 13.18. 1 ütés 0 ütés
5 5 1.5. 6.18. 1 ütés 0 ütés

A játékosnak ahhoz, hogy megkapja a nettó ütését egy lyukon, az ütésszámából le kell vonnia az adott szakaszon kapott ütéselőnyöket, majd ehhez az új Par értéhez képest kapja a pontokat a következők szerint:

Nettó ütés egy lyukon Pontok
Több mint egyel a Par fölött, vagy eredmény hiányában 0
Egyel Par fölött 1
Par 2
Egyel Par alatt 3
Kettővel Par alatt 4
Hárommal Par alatt 5

Hogyan lehet Hendikepet szerezni?

A játékosnak minimum három, 18 vagy 9 lyukon játszott eredményt kell szereznie, amelyből legalább egy alkalommal 36 vagy több Stableford pontot szerez. Az eredményt igazoló játékos és jegyző által aláírt scorekártyákat az Anyaklubnál kell leadni. A kezdő hendikep a legjobb eredménynek megfelelően lehet alacsonyabb is, mint 36.0. A játékos Anyaklubja vezetheti 3654ig is a hendikepet, amit Klubhendikepnek hívnak, és mindig a 36 Stableford pont feletti eredménynek megfelelő egész számmal csökken. Azok a kezdő játékosok, akik még nem érik el az 54es Klubhendikepet, pályaengedélyt szerezhetnek a klub projától, mely az adott klub pályáján való játékra jogosít. Ahhoz, hogy a játékos akár pályaengedéllyel a golfpályán játszhasson, szükséges egy sikeres szabályvizsga megírása is, melyet a kluboknál, előre egyeztetett időpontokban lehet megtenni.

Hogyan változik az Exact Hendikep a versenyek során?

Hendikep Kategória EGA Exact Hendikep Buffer Zóna Stableford pont a Buffer Zóna alatt Csak hozzáadódi k 36 pont feletti pontonként levonandó:
18 lyuk 9 lyuk
1 4.4 3536 0.1 0.1
2 4.5 11.4 3436 0.1 0.2
3 11.5 18.4 3336 3536 0.1 0.3
4 18.5 26.4 3236 3436 0.1 0.4
5 26.5 36.0 3136 3336 0.2 0.5

A játékosokat Exact Hendikepjük alapján kategóriákba osztják. Amennyiben a játékos a kategóriájának megfelelő Buffer Zóna alatti Stableford pontot szerez egy verseny során, hendikepje az 14. kategóriában 0,1del, 5. kategóriában 0,2del növekszik, függetlenül attól, hogy mennyi pontot szerzett. Ha jobban játszik, mint 36 pont, akkor a 36 pont feletti pontszámot meg kell szorozni az adott Hendikep kategória sorában szereplő értékkel (ld. fenti táblázat), és a játékos hendikepje ennyivel csökken.

A játékosnak évente minimum 4 hendikepminősítő eredménnyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az Exact Hendikepje érvényben maradjon. Amennyiben egy játékos kevesebb, mint négy minősítő eredménnyel rendelkezik az adott évben, úgy hendikepjét három új eredmény alapján a korábbi hendikepjének figyelembe vételével állapítja meg a Hendikep Bizottság.

Extra Day Score

A 25. hendikep kategóriába tartozó játékosok nemcsak versenyek során módosíthatják hendikepjüket, hanem Extra Day Score által is, maximum négyszer egy évben. A játékosnak a kör megjátszása előtt be kell jelentenie szándékát klubjánál, majd függetlenül attól, hogy a játékos leadjae a scorekártyáját vagy sem, hendikepjét módosítani kell.

Competition Stableford Adjustment (CSA) vagy Versenyenkénti Stableford Módosítás

Abban az esetben, ha az adott versenykörülmény jelentősen eltér attól a szokványos, általános állapottól, amelyben a pálya felmérése készült a CSA megváltoztatja az eredményt. A CSA kiszámításakor a játékosok eredményét a rendszer összehasonlítja az ún. normál körülmények között elvárt eredménnyel, amely másmás az egyes hendikep kategóriákban. Ha a versenykörülmények jelentősen eltérnek a megszokottól, a CSA felfelé (+1, +2, +3) vagy lefelé (1) módosítja a Stableford eredményeket, illetve szélsőséges körülmények között elképzelhető, hogy a rendszer csak a hendikep csökkenést veszi figyelembe.

MGSZ Hendikep Bizottság 2009. március 18.

 
 
 
Támogatóink


 
 
Együttműködő partnereink


 
 
Médiapartnereink 
 

Golfról

Klubélet

Driving Range

Rendezvény

Partnereink

Golf története
Magyar golftörténelem
Szabályok
Handicap rendszer
Pályaalkalmassági
Faliújság
Nyírség Golf Klub története
Etikett
Golfoktatás
Golfshop
Rendezvény Támogatóink
Együttműködő partnereink
Médiapartnereink