Egy golfreménység Nyíregyházáról | 2010.08.19.

ZÁVACZKI BÁLINT A LEGJOBB GYERMEK A JUNIOR TOURON

 

Závaczki Bálint márciusban múlt még csak nyolcéves, de első nagy golfsikerén már túl is van, ő nyerte ugyanis a kedden véget ért idei Junior Tour sorozat B-kategóriájának összesítését azáltal, hogy három alkalommal végzett a legjobb tízben és egy versenyen győzni is tudott. Bálint golfozásának hátteréről a büszke édesapát, Závaczki Zsoltot kérdeztük.

 

Závaczki Bálint nyolcévesen már önállóan versenyez

 

Hogyan szeretett bele Bálint a golfba?

Nem volt más választása. Én akkor ismerkedtem meg, és szerettem bele a sportba, amikor Bálint született. Még a babakocsiban ült, amikor kirándulások alkalmával figyelte, ahogy gyakorlok. Tudniillik mi Nyíregyházán élünk, és abban az időben a lakhelyünkhöz legközelebb lévő golfpálya 300 km-re volt. Ezért gyakorolni csak úgy tudtam, hogy családi kirándulást terveztem hetente többször, olyan helyekre, ahol nagy füves területek vannak, és nem zavarok senkit.

Amikor már járni tudott, természetesen próbált utánozni. Persze a legrövidebb vasütő is hosszú volt neki és akkor, 2 és fél éves korában egy hetes vasnak és egy hármas fának lerövidítettem a nyelét - ezek voltak Bálint első igazi golfütői. Ötéves korában kapta meg első felszerelését. Szorgalmas gyakorlás után először 6 és fél évesen játszotta le egy teljes 18 szakaszos golfpályát, a szlovákiai Black Stork-ot a női elütőről. Élete első eredménye 145 ütés volt.

 

Mik voltak Bálint fejlődésének eddigi nagyobb lépései?

7 éves korától heti rendszerességgel játszik 18 szakaszt. Ennek eredményeként 7 éves 8 hónapos és 9 napos volt, amikor két egymást követő napon megjátszotta a pálya alkalmassági szintet jelentő ütésszámot. Nyolcadik születésnapjára, márciusban kapta meg élete második felszerelését. Ez a szett már komolyabb, hosszabb ütők vannak benne. Nehezen szokott hozzá, de az ütéstávolsága azt eredményezte, hogy képes volt bruttó pontok szerzésére a pályán. Ma már 165 méter a leghosszabb drive-ja.

Az idei szezonnak úgy indultunk neki, hogy ismerje meg a magyar pályákat, aztán majd versenyezni fog. A nyár elejére biztonsággal tudta megjátszani a 36-os hendikepet, ezért döntöttem úgy, hogy vegyen részt az idei Junior Touron. Már az első állomáson, Bükön elmozdult a hcp-je. Végül a Junior Tourt nemcsak a gyermek kategóriában nyerte meg 5 győzelmével, hanem szerzett pontszámai alapján a teljes B kategóriát utasította maga mögé.

 

Mennyit gyakorol egy héten a kisfiú?

Bálint abban a szerencsés helyzetben van, hogy mint a Nyírség Golf Klub elnöke, én üzemeltetem a Nyíregyháza mellett lévő gyakorló golfpályát. Így akár minden nap gyakorolhat, ha akar. Mostanában általában heti két alkalommal gyakorol, és ezen kívül legalább kétszer játszik 18 lyukat.

 

Szeretné, ha komoly golfozó lenne belőle - van egyáltalán értelme ebben a korban ilyesmit tervezni?

Természetesen most még bármi lehet. Az biztos, hogy a lehető legkorábban el kell kezdeni sportolni annak, aki kimagaslót akar nyújtani egy sportágban. A világ golfsportját figyelve, biztos vagyok abban, hogy csak annak van esélye komoly golfozóvá válni, aki 12 éves korára parra tudja játszani a pályát. Bálintnak megvan a fizikai és a szellemi felkészültsége is, hogy ezt elérje.

A tanulásban is kimagaslót nyújt, az elmúlt tanévet tantestületi dicsérettel, kitűnő eredménnyel zárta. Szorgalmának köszönhetően, az intézmény vezetői támogatják az iskolától való távolmaradását a gyakorlások és versenyek idejére. Saját bőrén tapasztalta meg, hogy a kitartás és a szorgalom a sportban és a tanulásban is akkor hozza meg a gyümölcsét, ha ez kellő alázattal párosul.

< vissza

 
 
 
Támogatóink


 
 
Együttműködő partnereink


 
 
Médiapartnereink 
 

Golfról

Klubélet

Driving Range

Rendezvény

Partnereink

Golf története
Magyar golftörténelem
Szabályok
Handicap rendszer
Pályaalkalmassági
Faliújság
Nyírség Golf Klub története
Etikett
Golfoktatás
Golfshop
Rendezvény Támogatóink
Együttműködő partnereink
Médiapartnereink